ro-af-susan-cain   Quiet - The Power of Introverts in A World That Can't Stop Talking

Obs: Du kan vinde bogen! Se mere info nedenfor.

Bogen ‘Quiet’, eller på dansk ‘Ro’, er en opfordring til at skabe bedre forhold for introverte – også på arbejdspladsen. Her kan du læse om bogen, der giver en helt ny betydning til ‘ro’  og hvorfor jeg er begejstret for den.

Da jeg først opdagede amerikanske Susan Cains bog ‘Quiet – The Power of Introverts in A World That Can’t Stop Talking’ blev jeg forvirret over brugen af betegnelsen ‘introvert’. For hvad lægger Cain egentlig i det? Er det det samme som sensitiv? Jeg kunne ikke undgå at blive nysgerrig og efter flere anbefalinger fik jeg endelig fat i bogen. Og godt jeg gjorde det!

Quiet er, i modsætning til mange andre bøger i selvudviklingsgenren, ikke så let læst. Man kunne måske tro, at den er en selvhjælpsbog, men det ville være den forkerte kasse at putte den i. Bogen bygger på en lang række videnskabelig research og feltarbejde og beskriver og diskuterer hvordan en introvert adfærd bliver stigmatiseret af f.eks. af skolesystemet, universitetet og religiøse miljøer i USA.

Susan Cain er hverken psykolog eller hjerneforsker, men tidligere jurist og forhandlingskonsulent, med en travl karriere på Manhattan bag sig. Selv om hun trivedes nogenlunde i disse jobs – hvilket hun især gjorde, da hun fandt ud af hvor godt, hun egnede sig til at mægle mellem parter i kraft af hendes rolige facon, så beskriver hun alligevel sig selv som ‘fejlcastet’ i dette arbejdsliv. Hun beskriver det generelle problem for introverte på mange arbejdspladser:

Som voksne er mange af os ansat i organisationer, som insisterer på at vi arbejder i grupper, i kontorer uden vægge og for personaleledere, som vægter sociale færdigheder højst. For at advancere i vores karriere forventes det, at vi promoverer os selv.

(min oversættelse)

Det, der gør ‘Quiet’ stærk, er at den er så velfunderet. Susan Cain har brugt hele 7 år på at skrive den, og det fremgår tydeligt hvorfor. Cain har rejst land og rige rundt i USA og opsøgt steder, der på den ene eller anden måde er interessante at se på i forhold til introversion.

Gruppearbejde er næsten altid tilrettelagt for de ekstroverte

Som nævnt beskriver Susan Cain at det især kan være problematisk at være introvert, når det kommer til måden, som gruppearbejde næsten altid tilrettelægges på. Der indkaldes ofte til møder i store forsamlinger, hvor dem, der har det fint med at tale frit fra leveren foran en gruppe, får noget at skulle have sagt. Dem, som har brug for at tænke sig om, og i øvrigt ikke elsker at tale foran mange andre, får ikke sagt så meget.

Hendes konstruktive forslag er, at denne slags stormøder holdes på at absolut minimum. Og i alle tilfældes styres med hård hånd af en kompetent mødeleder. I mens kan der genereres langt bedre idéer (fra en langt større vifte af mennesker) hvis de hver især bliver bedt om at finde løsninger på en problemstilling på egen hånd, og kan give dem videre til mødelederen individuelt.

Harvard uddanner udadvendte ledere

Cain mener at det ekstroverte temperament bliver fremhævet som ideal i de fleste vestlige uddannelsesinstitutioner. Hun er selv (mirakuløst) uddannet fra Harvard Business School, den prestigefulde lederuddannelse, som uddanner morgendagens topledere, og beskriver i bogen et besøg hun aflagde på skolen i forbindelse med at hun skrev den.

Idet hun sidder og observerer livet i korridorerne på Harvard, beskriver hun hvordan de mennesker der går igennem oser af dynamik og har en hurtig og dreven gangart. Når de studerende hilser på hinanden er det med store armbevægelser og animerede udbrud. Ikke noget med at træde forsigtigt eller tøve. Det sociale liv er afgørende for dine karakterer og din sociale status på Harvard.

Faktisk er de studerendes adfærdstype direkte afgørende for hvilken karakter, de får. Den røde tråd gennem mange af de øvelser, som trænes, er at lære at agere beslutsomt og selvsikkert og at at tage føringen i en gruppedynamik.

Et klassisk dilemma, som fremhæver den typiske forskel på ekstrovert og introvert lederstil er: I situationer, hvor du som leder ikke har adgang til alle informationer (hvilket ofte er tilfældet), skal du da vente med at handle indtil du har samlet mere viden – eller risikerer du ved at tøve, at du mister momentum og andres tillid til dig?

Harvard uddanner bevidst ledere der ikke tøver, men udstikker en retning – uden helt at vide, om det er den rigtige. Det kan der være mange fordele i. Og faldgruber! I sidste ende betyder det, at de studerende lærer at det er vigtigere at tage en beslutning end kvaliteten af beslutningen.

Hvem er de introverte?

At være introvert er i Susan Cains beskrivelse både forbundet med bestemte gener og biologi, men også med bestemte former for social og kulturel arv og indlæring.

Hun skriver om introversion over en bred kam og ikke som en eksakt psykologisk betegnelse. Det forklarer hun allersidst i bogen – og dette afsnit kan være godt at læse før man går ombord i kapitlerne, for ellers kan der opstå en hel del forvirring.

Bogen giver ikke nogen klokkeklar definition på introversion, men det er i Susan Cains ord lig med “en præference for miljøer, der ikke er overstimulerende”. Det indtryk jeg efterlades med efter at have læst bogen, er at det dækker bredt over personer, der har brug for meget tid alene, ‘tænkere’, personer der er ‘høj-reagerende’ og evt. særligt sensitive.

Et kapitel langt henne i bogen handler om Elaine Aron og særlig sensitivitet, og man får indtrykket af, at Susan Cain nærmest mener, at den introverte og sensitive er en og samme person. Det går fint an i denne bog, som ikke handler om at komme med præcise definitioner og udrede forskellene mellem introversion og sensitivitet.

Der er sågar også et sted i bogen hvor introversion er beskrevet som et kulturelt fænomen i stedet for en temperamentstype, nemlig der hvor Cain omtaler byen Cupertino i Californien, der med dens store overvægt af asiatiske indbyggere, ‘kan betragtes som den mest introverte by i USA’.

Et paradoks at ‘kæmpe’ for de introverte

Nogle vil måske mene at Susan Cain bliver lidt for propaganderende i hendes kamp for de introverte – for i bund og grund er alle temperamentstyper lige gode og vi har brug for dem alle. Men dette hænger måske sammen med en følelse som jeg tror, mange introverte deler. Nemlig at vores type ikke er lige så meget værd som en ekstrovert:

Vi lever i et værdisystem, som jeg kalder Det Ekstroverte Ideal – den allestedsværende tro på at den ideelle personlighed er selskabelig, alpha-agtig og føler sig godt tilpas i rampelyset. Den arketypiske ekstrovert foretrækker handling frem for tænkning, at tage risici i modsætning til at være varsom, sikkerhed i stedet for tvivl. Han foretrækker hurtige beslutninger, også selvom om de måske er forkerte. Hun trives med gruppearbejde og socialiserer i grupper. Som samfund hylder vi idéen om at vi værdsætter individualitet, men i virkeligheden er det ofte en helt bestemt type individ som vi påskønner – typen, som har det godt med at være ‘på’.

(min oversættelse)

Man kan vist godt kalde det for lidt af et paradoks at ‘kæmpe’ for de stille, men alligevel gør Susan Cain det – på sin egen grundige måde. Der er masser af interessante cases i bogen, og jeg kan varmt anbefale at læse den.

Hvis du har lyst, kan du også se Susan Cains modige TED Talk herunder (foredrag på ca. 19 minutter). Foredraget er efter sigende en favorit hos Bill Gates.

 

Konkurrence – vind et eksemplar af den danske udgave ‘Ro – styrken ved at være introvert i en højtråbende verden’!
 
Det kunne være interessant at høre hvor mange af jer, der læser dette, som er hhv. sensitive og introverte eller sensitive og ekstroverte (eller noget helt andet).
 
Det kan også være, at du føler, at det med at være introvert og ekstrovert i virkeligheden ikke er så sort-hvidt, men at du er lidt af begge dele (det kaldes også en ‘ambivert’)
 
Er du (mest) sensitiv introvert eller sensitiv ekstrovert? Fortæl det i en kommentar. Så er du automatisk med i lodtrækningen om en af de to bøger, som forlaget Don Max venligst har givet mig lov til at udlodde.
 
Husk at angive din emailadresse (den bliver ikke vist offentligt) så jeg kan få fat i dig. Vinderne udtrækkes fredag d. 28. februar 2014.

 

‘Quiet – The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking’, Penguin, 2012

‘Ro – styrken ved at være introvert i en højtråbende verden’, Don Max, 2013

Did you like this? Share it:
Copyright 2023 © Marie Ørum Højbjerg · Gengivelse af indhold tilladt efter aftale · Design: evstyle.de · Side: Magnus Høgfeldt

Få mit Gratis minikursus "3 faktorer der afgør, om sensitive trives i arbejdslivet" [lydfil + øvelser]

❤ Hvad er opskriften på det gode arbejdsliv for sensitive?

❤ Hvilken faktor er især fuldstændigt afgørende?

❤ Tilmeld dig mit nyhedsbrev og kom i gang med kurset nu

Navn:
E-mail:

Du er et skridt fra at gå i gang med kurset! Først skal du lige bekræfte det tilsendte bekræftelseslink i din inbox...