Hvilket job passer til mig? Jeg er i tvivl
Kære Marie

Hvilket job passer til mig nu?

I mit seneste job var jeg PA for kommunikations/strategidirektøren i en stor virksomhed.

Jeg fik svære stresssymptomer, men overså dem og “tog mig sammen” og fik derfor ikke en sygemelding.

Jeg mistede (heldigvis 🙂 jobbet, da det blev flyttet til KBH. Men jeg er stadig ikke ovre alle symptomer.

Derfor er det meget svært for mig at gennemskue, hvilket job jeg skal gå efter nu.

Jeg er pt. ledig og søger et nyt job. Jeg satser på at finde et 30 timers job, men pt. er jeg i dagpengesystemet og skal derfor søge 37 timers også.

Jeg har kun kendt til betegnelsen sensitiv i lidt over et år, men er ikke i tvivl.

Jeg oplever en masse gode råd, som jeg har svært ved at benytte mig af, når jeg samtidig netop gerne vil sørge for at mit næste job passer til min personlighed.

Jeg mangler inspiration til at finde ind til, hvilke typer af job eller virksomheder der ofte fungerer.

Jeg ved, jeg skal prøve en ny retning, men når det kommer til præcis hvilken og hvilke opgaver, går jeg i stå.

Alt stritter på mig når jeg læser jobannoncernes buzzwords som ”robust”, ”give en ekstra skalle”, ”særlig indsats” og ”fleksibel”.

Hvilket job skal Maria-Louise gå efter?Ord, som jeg førhen var helt afslappet med, men nu ønsker jeg en bedre balance.

Er der noget særligt, jeg kan se efter i jobannoncer/på virksomhedernes hjemmeside, der kunne indikere at en særligt sensitiv kan trives?

Og har du nogle gode råd til at finde virksomheder, som kunne være interessante?

Hvordan kan jeg komme videre i mine tanker om, hvad/hvilken type opgaver/hvilket job der passer til mig nu?

Jeg glæder mig til at høre fra dig – mange tak 🙂

Mange hilsner

Maria-Louise

 


Kære Maria-Louise

Mange tak for dine spørgsmål.

I dit næste job, tænker jeg, du skal gå efter at finde en rolle, hvor du kan bringe de sider af dig selv, du kan lide at bruge, i spil og helst kun blive eksponeret minimalt i forhold til de ting, der stresser dig.

At finde et job på 30 timer kan være godt, men hvis du finder et job, hvor arbejdsforholdene er gode, tænker jeg, at 37 timer ikke nødvendigvis behøver være en forhindring for dig.

Og så skal du for enhver pris undgå at havne i et kaotisk og psykisk dårligt arbejdsmiljø.

Hvilket job og hvilke opgaver passer til en særligt sensitiv?

Sensitive er typisk gode til opgaver, der har med mennesker, omsorg, terapi, kommunikation, kreativitet, analyse, systemer og/eller håndværk at gøre. Og helt sikkert mange flere, som jeg ikke har fået med her. Under de rette omstændigheder kan et arbejde som PA være et godt job for en sensitiv, fordi det beror på flere af de nævnte områder.

Egnede jobs for særligt sensitive kunne f.eks. være journalist, kunstner, terapeut, sekretær, rådgiver, revisor, selvstændig, forsker, underviser og analytiker. Men masser af andre jobs, kan være lige så egnede. Ved nogle typer jobs er det svært at afkode hvad jobbeskrivelsen egentlig indebærer – f.eks. ‘projektleder’, ‘koordinator’, ‘konsulent’, så dem ville jeg ikke afskrive på forhånd.

Prøv at skrive en liste over egenskaber hos dig selv.

Skal dit fremtidige arbejdsliv fortsat bero på dine organisatoriske evner – eller er der nogle andre sider af dig selv, du hellere vil bringe i spil?

Din jobsøgning handler også meget om hvad du er motiveret til.

Er du motiveret til at finde en helt ny type job – og måske videreuddanne dig? Eller giver det bedst mening for dig, at søge jobs, der minder om dit gamle?

På den korte bane er det mere krævende at skifte spor, men det kan give pote på den lange bane.

Dine arbejdsforhold er afgørende for hvilket job der passer til dig

Det vil måske overraske dig, men indholdet af det, du arbejder med, er faktisk ikke det vigtigste for din trivsel.

Det allervigtigste er nemlig de forhold, du arbejder under. Først og fremmest det psykiske arbejdsmiljø, dernæst arbejdspladsens indretning, støjniveau, graden af selvstændighed mm.

Det er fuldstændigt fundamentalt at du trives med dine nærmeste kolleger (inkl. chef). Særligt sensitive brænder meget nemt ud i et negativt psykisk arbejdsmiljø. Hvis du skal være PA for en direktør i en anden virksomhed, skal det være et menneske, du kan lide at arbejde sammen med.

Det er umuligt at være sikker på dette på forhånd, så her handler det om at følge din mavefornemmelse når du er til jobsamtale, og love dig selv, at du stopper, hvis du ikke trives på det menneskelige plan, når du har haft tid til at prøve jobbet af.

For mange sensitive er det også et kæmpe plus at kunne arbejde forholdsvist selvstændigt eller en-til-en med en anden person. Det gør det nemlig meget nemmere for dig at regulere den stimuli, du modtager, så du minimerer overstimulering og får mere frihed til at bruge dine evner optimalt.

Endelig vil jeg råde dig til at gå efter en mere rolig arbejdsplads. Der skal være nogle muligheder for at komme ned i tempo i løbet af dagen og du skal helst sidde et nogenlunde roligt sted, hvor du ikke hele tiden skal forholde dig til en masse mennesker, eller du skal have mulighed for at gå et roligt sted hen.

Se gennem fingre med buzzwords

Det er svært at komme med nogle generelle tips til at tilgå jobannoncer, andet end at du bliver nødt til at se igennem fingre med alle de irriterende buzzwords, der bruges.

Jeg tror først og fremmest at virksomheder skriver sådan, for at være på den ‘sikre’ side.

Når de skriver ‘robust’, ‘give en ekstra skalle’ og ‘fleksibel’ er det måske fordi de frygter at få en fraværende, træt, ugidelig person til jobsamtale. Men sådan er du sandsynligvis overhovedet ikke – du er bare ikke ‘robust´i den forstand, at der er grænser for hvor meget kaos, du kan holde til. Til gengæld er der så meget andet, du mestrer til ug – du er sikkert super pålidelig, grundig og velovervejet (jeg tillader mig at gætte).

Hvis det var mig, ville jeg gå efter at flytte fokus væk fra alle buzzwords’ene til hvordan du kan løse arbejdsopgaverne med dine kernekompetencer (det er vigtigt, at du er meget tydelig med hvad de er).

Hvis de ikke synes, du lever op til virksomhedens ‘robusthedskrav’ må de virkelig selv om det.

Så kan du være overbevist om, at det ikke er det rigtige sted for dig at arbejde.

Hvilke virksomheder er egnede for en sensitiv?

Uh – det kunne være super nemt, hvis jeg kunne komme med en liste over egnede virksomheder for særligt sensitive. Men det er en aldeles umulig opgave! Dels fordi alle sensitive er forskellige, også i forhold til hvor meget vi kan holde til, og sensitivitet er langt fra en diagnose, der fordrer en helt bestemt tilgang til arbejdet, som fx hos mennesker med Aspergers, som finder arbejde i højt specialiserede it-virksomheder.

Mit bedste bud er, at du bruger dit netværk så godt du kan, for at få noget insider-viden om stemningen på forskellige arbejdspladser. Hvis du søger et nyt PA job for en chef, kan du sandsynligvis også google dig frem til nogle oplysninger om vedkommende eller måske finde frem til nogen, der kender vedkommende.

Dog er det umuligt for dig at vide på forhånd, om der er tale om et godt sted at arbejde. Der kan være forskel på hvad andre siger og hvordan du selv oplever det. Og selv til jobsamtalen kan det være svært for dig selv at vide, om det er et godt match.

Måske kan du overveje at blive vikar for et bureau, der udsender medarbejdere, mhp fast ansættelse? På den måde kan begge parter se hinanden an inden I laver en fast kontrakt.

Eller også så søg jobs, du tror, der kunne være noget for dig. Og hvis du bliver ansat, så LOV dig selv at du stopper, hvis det viser sig at være et sted, du ikke trives.

Selvudvikling er også en vigtig del af hvilket job der ‘passer’

Selvfølgelig handlede din mistrivsel i dit gamle job om virksomheden, men hvis man stiller det lidt skarpt op, handlede det også om dig.

Du beskriver, at du ikke helt er kommet dig ovenpå svære stresssymptomer, så det er også meget vigtigt at du tager hånd om dette.

Ofte kan vi blive meget stressede hvis vi føler os uafklarede, at vores grænser er blevet overskredet eller vi føler os fastlåst i en offer-rolle. Er det noget, der giver mening for dig?

Her vil jeg råde dig til at arbejde med at styrke dit selvværd, med dine grænser og med at sige til og fra. Det kan f.eks. gøres gennem terapi og coaching. Du ved helt sikkert bedst selv, hvad der ville styrke lige netop dig

En ting er sikkert – du må prioritere dit velbefindende og din personlige udvikling super højt uanset hvilket job du får.

 

Jeg håber du kan bruge nogle af disse råd. Ønsker dig al mulig held og lykke og gå-på mod fremover.

Kærligst

Marie

Marie Ørum, coach og cand. mag.Marie Ørum hjælper særligt sensitive mennesker med at få et arbejdsliv i harmoni med deres sensitive træk. Særligt sensitive er ofte dygtige, samvittighedsfulde og indsigtsfulde medarbejdere, men på et arbejdsmarked med høj fart over feltet, bliver de nemt overset eller presset til at agere efter idealer der ikke er deres.
Marie er uddannet cand.mag. og coach. Hendes forløb benyttes af såvel privatpersoner som arbejdspladser, der ønsker at tilbyde bedre trivsel for deres sensitive medarbejdere.

 

Hvilket job passer til mig nu? Mere inspiration:

 

grafik - hvilket job passer

Stay tuned…

Did you like this? Share it:
Copyright 2023 © Marie Ørum Højbjerg · Gengivelse af indhold tilladt efter aftale · Design: evstyle.de · Side: Magnus Høgfeldt

Få mit Gratis minikursus "3 faktorer der afgør, om sensitive trives i arbejdslivet" [lydfil + øvelser]

❤ Hvad er opskriften på det gode arbejdsliv for sensitive?

❤ Hvilken faktor er især fuldstændigt afgørende?

❤ Tilmeld dig mit nyhedsbrev og kom i gang med kurset nu

Navn:
E-mail:

Du er et skridt fra at gå i gang med kurset! Først skal du lige bekræfte det tilsendte bekræftelseslink i din inbox...